Разработка на проект

CD кулинарна книга със Здравословен калкулатор


Всеки проект възниква и успява да се реализира поради две обстоятелства - желанието на участниците да създадат, да опитат, да придобият опит, да тестват, да реализират  и желанието им да дадат някаква стойност на другите. Идеята за CD кулинарна книга със здравословен калкулатор  възникна поради любопитство към новите процеси, желание за експеримент и тестване на приложимостта на технологиите в полза на човека. 

Нашият проект е разработен изключително ефективно. Подписахме договора за софтуерна разработка на 09 май 2002 и в края на 2002 година CD кулинарна книга беше представена на Панаира на книгата. За около 11 месеца произведохме готов софтуерен продукт, с включени две бази данни - една на рецепти и втора на хранителна информация, поставен в оригинална опаковка и представен на пазара. Какви бяха стъпките ни във фаза разработка и във фазата на реализация.

Описва Таня Миткова, Ръководител на проекта:

Стъпки

1

Идея, Проучване, Оценка на идеята

Това е един много енергиен момент,  стабилно запалване на искрата. Преди този момент човек е живял с идеята, но ентусиазмът е бил на ниво слабо огънче. Конкретното тестване на идеята  направихме чрез анкета  измежду 30 човека, консултация с правни специалисти, проучване и наблюдение на подобни продукти от други пазари, проучване на бази данни с хранителна информация.
2

Оценка на идеята, оценка на нужните данни, преценка на възможност за реализация

За един проект е нужно да се определят ключовите процеси и да се оцени как и с кого ще се изработят. За проекта CD кулинарна книга със здравословен калкулатор имаше три ключови процеса - разработка на софтуерния проект и програмиране, обработка на база данни с хранителните стойности на продуктите, работа с текстовете по рецептите.
3

Определяне участници по Процес 1 - разработка на софтуерния проект

Тук преценявайки рисковете при разработка и  вида на продукта - готов продукт без възможност за бързи нови версии,  прецених че ни трябва много стабилна софтуерна фирма за изработка. Имахме добър шанс Сирма Солюшънс да се съгласят да направят софтуерната част.
4

Процес 2 - Работа с бази данни за хранителни продукти

Бях проучила, че базата данни на Американското министерство на земеделието може да се ползва свободно. Както и българската база данни. Предстоеше работа по превод и персонализиране  на продуктите, подбор за нашия пазар
5

Процес 3 - Избор на специалисти за редакторска и издателска работа.

Много съм благодарна на Еми Николова, по това време главен редактор на издателство Медицина, че беше наш съветник и редактор от много начален  момент на  възникване на идеята. Тя се грижеше за редакцията на текстовете и цялостното оформление на продукта. Като взехме под внимание, че предлагахме раздел със Здравословни рецепти, включихме и лекар диетолог - д-р Светлозара Илиева.
6

Продукт мениджмънт

Към август или септември започнахме работа с рекламна агенция за изработка на сайт, опаковка, дизайн на етикета на CD-то. Преговаряхме с организаторите от Панаир на книгата, с разпространители.
7

Подготовка на опаковане и печатене на СД

Обърнахме се към единствената фирма за тиражиране на дискове. Там отпечатваха продуктите си и фирма  Сирма Солюшънс, която започваше издаването на българска история на CD. Въпреки старанието на производителя и уникалния код за регистрация диска, защитата не беше ефективна. 
8

Представяне на панаир

Решихме да представим книгата CD на Софийския панаир на книгата. Това беше предизвикателен продукт - може да обобщим, че традиционните издатели го възприемаха с любопитство, но виждаха и известна конкуренция.  Радостното е, че българските посетители го възприеха с много голяма радост, като нещо ново, полезно, приятно. Усетихме енергията на тези напредничави посетители и като цяло може да обобщим, че жителите на София са добре настроени към смислени иновации.
9

Зареждане в мрежата

Направихме зареждане във всички големи вериги магазини, книжарници и някои вериги бензиностанции. Никъде не са искали специални такси. Срещнахме подкрепа, базирана на препоръки от уста на уста.

Оценка

Оценката за проекта може да се разглежда в две посоки - оценка за продукт и оценка за развитие на фирмата и специалистите, участващи в проекта
 
- Оценката за продукта беше много добра - прие се с изключително любопитство и ласкаво от потребителите. Генерира над 20 спонтанни отразявания в различни медии. Например настоящата топ журналист Виктория Петрова, по това време работеща в по-малка телевизия, откри нашия продукт, свърза се с нас и направи репортаж от нашия офис. 
Продадохме около 3000 диска. Първият тираж беше 2000 броя, после правихме допечатка 1500 броя. Тиражът е изчерпан и имаме няколко бройки, които пазим с историческа стойност. Продуктът беше подложен и много приратски сваляния. Въпросът с пиратството е все още трудно разрешим. Положителен извод е, че хората го харесват. Друг извод е, че трябва да се намери обществено финансиране за тези данни, защото хората искат да знаят какво имат в чинията си.
Във вече 20 годишния си живот Здравословния калкулатор се възприе като единствен и основен продукт в помощ на работещите в хранително вкусовата промишленост. На тях им харесва относителната лекота на ползване и усещането, че данните са на сигурно място в локалната им машина. 

- Оценката за фирма Ениак и развитието на специалистите, участвали в проекта. Разработката на този продукт даде увереност на нашите клиенти, че и те могат да реализират своя идея и че могат да ни се доверят като надежден софтуерен организатор. Направихме над 20 различни разработки за нашите клиенти. На специалистите, участващи в проекта даде професионален опит и едно приятно чувство и дълготрайни спомени, че са изработили уникален продукт.

© Copyright 2024 Eniak Software - All Rights Reserved